ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ο συνολικός απολογισμός των Ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη

Παρασκευή, Αύγουστος 17, 2018 - 1:41μμ

Ξεκίνησε η νέα αγωνιστική ποδοσφαιρική περίοδος 2018-'19 με ελληνικές ομάδες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, στα προκριματικά, Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ. ΠΑΟΚ, Ατρόμητος και Αστέρας Τρίπολης έκαναν ποδαρικό, ακολούθησαν η ΑΕΚ και Ολυμπιακός.

Το sportin.gr παρουσίασε πρόσφατα ειδικό αφιέρωμα με την συνολική βαθμολογία των ελληνικών ομάδων στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η συνολική βαθμολογία των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη * 13η η Παναχαϊκή

Όμως υπάρχουν δύο ακόμα διοργανώσεις, με τη δική τους ιστορία και φυσικά ελληνική συμμετοχή. Ο λόγος για το Κύπελλο Ράπαν, που ακολούθως μετονομάστηκε σε Κύπελλο Ιντερτότο και απορροφήθηκε από το Γιουρόπα Λιγκ, και το Βαλκανικό Κύπελλο, διοργανώσεις που δεν συμπεριλήφθηκαν στο αρχικό αφιέρωμα.

Το Ράπαν ξεκίνησε την περίοδο 1961-'62 και ολοκληρώθηκε την περίοδο 2007-'08. Το Βαλκανικό Κύπελλο συλλόγων ποδοσφαίρου έγινε για πρώτη φορά την περίοδο 1960-'61 και σταμάτησε το 1993-'94.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες διοργανώσεις έχουμε:

Παγκόσμιο Συλλόγων: 1960 - σήμερα.
Τσάμπιονς Λιγκ: 1955 - σήμερα.
Γιουρόπα Λιγκ: 1955- σήμερα.
Κύπελλο Κυπελλούχων: 1961 - 1999.
Σούπερ Καπ: 1972 - σήμερα.

Φυσικά στον πίνακα προσμετρώνται το Τσάμπιονς Λιγκ (μαζί και το Πρωταθλητριών), το Γιουρόπα Λιγκ (Κύπελλο της ΟΥΕΦΑ και Κύπελλο Εκθέσεων) αλλά και το Κύπελλο Κυπελλούχων. Συμπεριλήφθηκε και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, παλαιότερα Διηπειρωτικό με την μία και μοναδική παρουσία Ελλληνικής ομάδας, του Παναθηναϊκού.

Μ' αυτά και μ' αυτά φτάσαμε στον αριθμό των 27 ομάδων που έχουν αγωνιστεί έστω και μία φορά σε κάποια από τις επτά διοργανώσεις.

Ο Παναθηναϊκός, που λόγω οικονομικών προβλημάτων υστέρησε σε επιτυχίες τα τελευταία χρόνια, υποχώρησε στην 2η θέση της λίστας, αφού τον προσπέρασε ο Ολυμπιακός.

Παρούσα στη λίστα, ασφαλώς, και η Παναχαϊκή, που πάντως υποχώρησε αισθητά τα τελευταία χρόνια. Η Παναχαϊκή ήταν κάποτε στην 8η θέση της κατάταξης, μετά δηλαδή τους τρεις μεγάλους του ΠΟΚ (Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΑΕΚ), τους 3 της Θεσσαλονίκης (ΠΑΟΚ, Άρη, Ηρακλή) και τον Πανιώνιο.

Θυμίζουμε πως την περίοδο 1973 -'74 αγωνίστηκε στο Κύπελλο (της) ΟΥΕΦΑ, έγινε η πρώτη επαρχιακή ομάδα που το πετύχαινε, και όχι μόνο κατέφερε να πάρει βαθμό ή να σκοράρει, αλλά πέτυχε νίκη, πέτυχε και πρόκριση στην επόμενη φάση! Πέρασαν πάρα πολλά χρόνια για να μπορέσει άλλη ομάδα από την επαρχία να καταφέρει να παίξει στην Ευρώπη.

Το sportin.gr παρουσιάζει ολοκληρωμένη την συνολική βαθμολογία των Ελληνικών ομάδων σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο Παναθηναϊκός έχει πετύχει κάτι που πολύ δύσκολα θα πετύχει άλλη ελληνική ομάδα, έχει παίξει σε όλες τις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ (Πρωταθλητριών / Τσάμπιονς Λιγκ, Κυπελλούχων, ΟΥΕΦΑ / Εκθέσεων / Γιουρόπα Λιγκ) αλλά και στο Διηπειρωτικό, νυν Παγκόσμιο Συλλόγων, όπως και στο Βαλκανικό!

Ιδού μερικά επιπλέον στατιστικά στοιχεία:

• Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα με που έχει συμμετάσχει περισσότερες χρονιές σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση αλλά όχι η ομάδα με τους περισσότερους αγώνες καθώς ο Παναθηναϊκός έχει έναν αγώνα παραπάνω! Συγκεκριμένα έχει 295 έναντι 294 των «ερυθρόλευκων». Βέβαια, όπως αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς, αυτό θα αλλάξει φέτος.
• Ο ΠΑΟΚ, είναι η μοναδική ομάδα από τους «μεγάλους» που έχει περισσότερες νίκες σε σχέση με ήττες. Πιο αναλυτικά έχει 66 νίκες σε σύγκριση με 62 ήττες. Η αναλογία στον Ολυμπιακό είναι 115-128, στον Παναθηναϊκό 104-118 ενώ στην ΑΕΚ 75-104.
• Το ίδιο ισχύει και για τα γκολ για τον «Δικέφαλο του Βορρά». Έχει σκοράρει περισσότερες φορές από όσες έχει δει την εστία του να παραβιάζεται. Η επίθεσή του μετρά 242 τέρματα ενώ έχει δεχτεί 230. Ο Ολυμπιακός έχει 378-443, ο Παναθηναϊκός 359-395 και η ΑΕΚ 312-363.
• Ο Ολυμπιακός είναι και η ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές στο Τσαμπιονς λίγκ, 31 χρονιές έχει λάβει μέρος στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Ακολουθεί ο Παναθηναϊκός με 28 αλλά μόλις 3 αγώνες λιγότερους (157 έναντι 160 του ΟΣΦΠ), δείγμα ότι έχει προκριθεί περισσότερες φορές στις επόμενες φάσεις.
• Στο Γιουρόπα Λιγκ ο ΠΑΟΚ είναι αυτός που μετράει περισσότερες συμμετοχές με 28 παρουσίες αλλά και τους περισσότερους αγώνες (140). Ακολουθεί η ΑΕΚ με 25 παρουσίες και 123 αγώνες.
• Στο Κύπελλο Κυπελλούχων, που δεν υπάρχει πια τις περισσότερες συμμετοχές τις είχε ο Ολυμπιακός με 9 παρουσίες, 7 ο Παναθηναϊκός και από 6 ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.
• Στο άσημο Ιντερτότο, που επίσης δεν υπάρχει πια, είχε συμμετάσχει μόνο μια χρονιά ο Ολυμπιακός από τους «μεγάλους» ενώ οι υπόλοιπες συμμετοχές ήταν από ομάδες όπως ο Ηρακλής (4 φορές), το Αιγάλεω (3 φορές), ο Πανιώνιος, ο ΟΦΗ (από 2 φορές), η Λάρισα, η Παναχαϊκή (από 1), αλλά και ομάδες που ίσως κάποιοι δεν γνώριζαν ότι έχουν πραγματοποιήσει Ευρωπαϊκή συμμετοχή όπως ο Ακράτητος, η Κόρινθος και η Καλαμάτα.
• Συνολικά 29 ομάδες της Ελλάδας έχουν κάνει έστω μια παρουσία σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση.
• Από αυτές τις 29 ομάδες μόνο μία δεν έχει γευτεί το πικρό ποτήρι της ήττας! Έχει μάλιστα 3 νίκες και 1 ισοπαλία στη μοναδική της παρουσία στο Γιουρόπα Λιγκ. Το παράξενο αυτό συνέβη με τον Ολυμπιακό Βόλου, που παρόλο που είχε προκριθεί στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ το 2011, η UEFA τον τιμώρησε με αποκλεισμό εξ αιτίας του εν Ελλάδι υποβιβασμού του για υποθέσεις «στημένων» αγώνων.
• Η μοναδική Ελληνική ομάδα με συμμετοχή σε Παγκόσμιο Συλλόγων είναι ο Παναθηναϊκός. Αυτό έγινε το 1971 όταν οι «πράσινοι» ήταν φιναλίστ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών αλλά ο Άγιαξ, που το κατέκτησε, αρνήθηκε να συμμετάσχει. Το αποτέλεσμα ήταν μία ισοπαλία και μία ήττα.

Αναλυτικά (πιέστε το βελάκι πάνω δεξιά για πλήρη εμφάνιση του πίνακα):

Μέχρι και την αγωνιστική περίοδο 2017-‘18

Με το βαθμολογικό σύστημα 3-1-0. Σε περίπτωση μηδενισμού 3-0 (α.α.). Προσμετρήθηκαν τα πέναλτι σε έξτρα διαδικασία

Διηπειρωτικό μαζί με Παγκόσμιο Συλλόγων

Πρωταθλητριών μαζί με το Τσάμπιονς Λιγκ

* Δεν υπήρξε συμμετοχή στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές διοργανώσεις:

- Σουπερκόπα Ευρωαμερικάνα (2015 - 2016): Ήταν ένας ετήσιος διηπειρωτικός αγώνας. Αγωνίζονταν από την Ευρώπη ο νικητής του Γιουρόπα Λιγκ και από τη Λατινική Αμερική ο νικητής του Κόπα Σουδαμερικάνα.

- Μιτρόπα Καπ ή Κύπελλο Κεντρικής Ευρώπης (1927-1992): Υπήρξε μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις και σε αυτό συμμετείχαν οι κορυφαίες ομάδες των κεντροευρωπαϊκών κρατών. Αποτέλεσε το προοίμιο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων της UEFA.

- Τσάλεντζ Καπ (1897-1911): Διασυλλογική διοργάνωση που διεξαγόταν στην Αυστροουγγαρία από το 1897 ως το 1911. Θεωρείται η πρόδρομη διοργάνωση του Μιτρόπα Καπ.

- Κύπελλο Αλπεων (1960-1987): Διεθνής ποδοσφαιρική διοργάνωση από την Ιταλική Λίγκα και από το 1962 σε συνεργασία με την Ελβετική. Κατά καιρούς συμμετείχαν ιταλικές, ελβετικές, γερμανικές και γαλλικές ομάδες, οι οποίες δεν είχαν προκριθεί να λάβουν μέρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

- Κύπελλο Λα Μάνχα (1999 - 2013): Χειμερινή ποδοσφαιρική διοργάνωση που διεξάγεται στην Μούρθια στην Ισπανία. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες είναι ομάδες από χώρες με καλοκαιρινή σεζόν, όπως η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία, η Ρωσία, οι Η.Π.Α, η Νορβηγία, ο Καναδάς και η Ουκρανία.

 ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech