ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η μεγάλη του βάδην σχολή της Πάτρας (Ολα τα ρεκόρ Αχαΐας)

Κυριακή, Σεπτέμβριος 9, 2018 - 2:00μμ
Σώρρα, Μιχαλόπουλος, Μπορνιβέλλι, Θανόπουλος και Μακρή, Ντεντόπουλος, Ανδρεοπούλου, Χρυσικός

Εδώ και τρεις δεκαετίες, περίπου, το βάδην στην Πάτρα και στην Αχαΐα γνωρίζει περίοδο ακμής. Η πιο παραμελημένη ομάδα από όλες των αγωνισμάτων του στίβου (σπριντ, δρόμοι, εμπόδια, ημιαντοχή, αντοχή, άλματα, ρίψεις κλπ), ίσως επειδή είναι και η μόνη όπου ο αθλητής υπόκειται στον έλεγχο του κριτή. Στα άλλα αρκεί η μεζούρα και το χρονόμετρο, στο βάδην όχι!

Είναι δεκάδες οι αθλητές που διακρίθηκαν όχι μόνο πανελλαδικά, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι πατρινοί βαδιστές έχουν εκπροσωπήσει τους εαυτούς τους, τους προπονητές τους, τις οικογένειές τους και τον ελληνικό αθλητισμό σε βαλκανικούς αγώνες, σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, σε παγκόσμια πρωταθλήματα και φυσικά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, είτε μιλάμε για παίδους και εφήβους, είτε για νέους και άνδρες. Εκπροσώπηση με ιδιαίτερο θετικό αποτέλεσμα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως από τα 1.290 μετάλλια που έχουν κατακτήσει οι Αχαιοί σε όλα τα πανελλήνια πρωταθλήματα στίβου, τα 187 είναι στο βάδην.

Το πρώτο, χρονικά, ήταν το 1984, χάλκινο, από τον Άγγελο Ιατρόπουλο της ΕΦΑ Αιγίου στα 5.000μ. στο πανελλήνιο των εφήβων και το τελευταίο, πριν λίγους μήνες, από τον Αλέξανδρο Μορτζάκη της Ολυμπιάδας, χρυσό στα 10.000μ. παίδων.

Τη δεκαετία του '80 είχαμε την άνθιση του αγωνίσματος, στον Έσπερο αρχικά. Τότε βγήκαν οι πρώτες μεγάλες αθλήτριες του βάδην, η Ντίνα Μπορνιβέλλι και η Αγελική Σώρρα (προπονητής ο Γιώργος Μιχαλόπουλος).

Ακολούθησε η έκρηξη. Οι βαδιστές της Αχαΐας έφτασαν ακόμα και στην κατάρριψη πανελλήνιων ρεκόρ. 42 συνολικά πανελλήνια ρεκόρ είχαμε, τα 23 είναι ακόμα ακατάρριπτα!

Σε επόμενο αφιέρωμα του sportin.gr θα ακολουθήσουν οι πίνακες με τα 187 μετάλλια, όλους όσους πέτυχαν πανελλήνια ρεκόρ και όσους αγωνίστηκαν σε διεθνείς διοργανώσεις. Και φυσικά αντίστοιχες έρευνες για τις άλλες οικογένειες αγωνισμάτων του στίβου, άλματα, ρίψεις, δρόμους κλπ.

Ιδού ο πίνακας με όλα τα ρεκόρ Αχαΐας στο βάδην, σε επίσημα και μη αγωνίσματα (πατείστε το βελάκι πάνω δεξιά για πλήρη είσοδο):

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech