«Αέρας» στην επόμενη φάση Ολλανδία και Αυστρία - ΒΙΝΤΕΟ

Δευτέρα, Ιούνιος 21, 2021 - 9:27μμ

Με το απόλυτο νικών ολοκλήρωσε η Ολλανδία την Α΄ φάση του EURO 2020. Έχοντας ήδη εξασφαλίσει την πρώτη θέση του Γ΄ ομίλου, οι «οράνιε» πρόσφεραν σκορ και θέαμα στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» του Αμστερνταμ, απέναντι στην -αποκλεισμένη- Βόρεια Μακεδονία, επιβλήθηκαν 3-0 με γκολ του Ντεπάι στο 24΄ και του Βαϊνάλντουμ στο 51΄ και στο 58΄ και περιμένουν πλέον να μάθουν τον αντίπαλό τους στη φάση των «16».

Συγκινητική στιγκή του αγώνα, στο 68ο λεπτό, όταν ο αρχηγός της Βόρειας Μακεδονίας Γκόραν Πάντεφ, στην 121η και τελευταία του εμφάνιση με το εθνόσημο, αντικαταστάθηκε από τον Κοσταντίνοφ, με το παιχνίδι να διακόπτεται προσωρινά και τους συμπαίκτες του να στήνουν ένα πρόχειρο pasillio, αποχαιρετώντας τον μεγάλο ηγέτη τους.

Όπως είχε προαναγγείλει στη συνέντευξη Τύπου, ο Φρανκ Ντε Μπουρ έκανε μόλις δύο αλλαγές στο βασικό σχήμα, με τον 19χρονο Γκράβενμπερχ να αντικαθιστά τον Ντε Ρουν (που είχε και κάρτα) και τον Μάλεν να παίρνει τη θέση του Βέγκχορστ, ικανοποιώντας επιτέλους τους οπαδούς του, που ζητούσαν με... εναέριο πανό την αναβάθμιση του επιθετικού της Αϊντχόφεν!

Η Ολλανδία πήρε από το ξεκίνημα τα ηνία και απείλησε μόλις στο 2ο λεπτό με τον Γκράβενμπερχ, ενώ στο 12΄ ο Ντεπάι μπήκε στην περιοχή από δεξιά, αλλά το παράλληλο γύρισμα που έκανε δεν βρήκε κάποιον συμπαίκτη του σε θέση βολής. Η Βόρεια Μακεδονία, με τη σειρά της, «άγγιξε» το γκολ στο 22΄, όταν ο Πάντεφ έστρωσε με τακουνάκι στον Τραϊκόφσκι, το δυνατό σουτ του οποίου σταμάτησε στο δοκάρι του Στεκέλενμπουργκ.

Τελικά, το γκολ ήρθε για τους -ουσιαστικά- γηπεδούχους σε μία ταχύτατη αντεπίθεση (που ίσως πάντως ξεκίνησε από φάουλ πάνω στον Πάντεφ), με τους Ντεπάι και Μάλεν να συνεργάζονται άψογα και τον παίκτη της Μπαρτσελόνα -πλέον- να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα. Η Βόρεια Μακεδονία προσπάθησε να αντιδράσει ξανά με σουτ του Τραϊκόφσκι (29΄) που πέρασε λίγο πάνω από τα δοκάρια, όμως ένα λεπτό αργότερα οι «οράνιε» πλησίασαν το δεύτερο γκολ, με τον Μάλεν να βγάζει τον Ντάμφρις τετ-α-τετ με τον Ντιμιτριέφσκι, ο οποίος έσωσε.

Ο Ντε Μπουρ προτίμησε να ξεκουράσει αμυντικούς, αποσύροντας στο ημίχρονο τους Ντε Φράι και Ντάμφρις, αλλά ο Ντε Λιχτ που έμεινε στο γήπεδο ήταν αυτός που πλησίασε το 2-0 στο 50΄, με κεφαλιά που έδιωξε πάνω στη γραμμή ο Τριτσκόφσκι. Ένα λεπτό αργότερα η Ολλανδία «κλείδωσε» τη νίκη, με τον Ντεπάι να γίνεται αυτή τη φορά δημιουργός και τον Βαϊνάλντουμ να σκοράρει από κοντά.

Ο Στεκέλενμπουργκ απέκρουσε στο 56΄ το ωραίο φάουλ του Μπάρντι και στο 58΄ οι «οράνιε»... έκρυψαν τη μπάλα, ο Ντιμιτριέφσκι απέκρουσε το πλασέ του Ντεπάι, αλλά ο Βαϊνάλντουμ στην επαναφορά πέτυχε ανενόχλητος το 3-0. Η Ολλανδία είχε και δοκάρι στο 67΄ με τον Βέγκχορστ (που μόλις είχε μπει στο ματς αντί του Ντεπάι), ενώ το γκολ του Τσουρλίνοφ στο 72΄ για τη Βόρεια Μακεδονία ακυρώθηκε ως οφσάιντ.

Διαιτητής: Ιστβάν Κόβατς (Ρουμανία)

Κίτρινες: Ριστόφσκι (18΄), Μουσλίου (48΄), Αλιόσκι (65΄), Κοσταντίνοφ (84΄)

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (Ιγκόρ Αντζελόφσκι): Ντιμιτριέφσκι, Ριστόφσκι, Ντ. Βελκόφσκι, Μουσλίου, Αντέμι (78΄ Νικόλοφ), Αλιόσκι, Ελμάς, Μπάρντι (78΄ Στογιανόφσκι), Τραϊκόφσκι (68΄ Χασάνι), Τριτσκόφσκι (56΄ Τσουρλίνοφ), Πάντεφ (68΄ Κοσταντίνοφ)

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Φρανκ Ντε Μπουρ): Στεκέλενμπουργκ, Ντε Λιχτ, Ντε Φράι (46΄ Τίμπερ), Φαν Άανχολτ, Μπλιντ, Ντάμφρις (46΄ Μπεργκχάους), Γκράβενμπερχ, Φρ. Ντε Γιονγκ (79΄ Γκακπό), Βαϊνάλντουμ, Μάλεν (66΄ Πρόμες), Ντεπάι (66΄ Βέγκχορστ)

Την πρόκριση στους «16» του EURO 2020 -για πρώτη φορά στην ιστορία της- εξασφάλισε η Αυστρία, η οποία με γκολ του Μπαουμγκάρτνερ στο 21΄ νίκησε 1-0 την Ουκρανία στο Βουκουρέστι και κατέλαβε τη δεύτερη θέση του Γ΄ ομίλου.

Το συγκρότημα από την κεντρική Ευρώπη θα αντιμετωπίσει πλεόν την Ιταλία, στις 26/6 στο Γουέμπλεϊ, αναζητώντας την υπέρβαση, ενώ η ομάδα του Αντρέι Σεβτσένκο έμεινε στους τρεις βαθμούς και θα περιμένει την ολοκλήρωση των υπολοίπων ομίλων, για να δει αν θα είναι μεταξύ των τεσσάρων καλύτερων τρίτων που θα συνεχίσουν στα νοκ-άουτ.

Οι δύο ομάδες ήταν ισόβαθμες στη δεύτερη θέση πριν τον σημερινό αγώνα, με την Ουκρανία όμως να υπερέχει (λόγω καλύτερης επίθεσης). Αυτό υποχρέωσε τους Αυστριακούς να μπουν πιο δυναμικά στο παιχνίδι, με τους αντιπάλους τους να επιλέγουν έναν πιο παθητικό ρόλο.

Οι παίκτες του Φράνκο Φόντα δεν δημιούργησαν κάποια κλασική ευκαιρία στο πρώτο 20λεπτο, κέρδισαν όμως αρκετές «στημένες» μπάλες γύρω από την περιοχή του Μπούστσαν και σε μία από αυτές, στο 21΄, κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ, με προβολή του Μπαουμγκάρτνερ, μετά από κόρνερ του Αλάμπα. Ο σκόρερ αποχώρησε λίγο αργότερα, καθώς δέχθηκε ένα χτύπημα στο κεφάλι και φάνηκε να ζαλίζεται.

Το γκολ δεν «ξύπνησε» τους Ουκρανούς και η Αυστρία συνέχισε να ελέγχει το ματς, αν και απειλήθηκε με ισοφάριση στο 29΄, όταν ο Μπάχμαν απέκρουσε δύσκολα το σουτ του Σαπαρένκο και στη συνέχεια ο Γιαρμολένκο δεν μπόρεσε να βρει την μπάλα στην επαναφορά για να τη σπρώξει στα δίχτυα.

Στο 37΄ ο Μπούστσαν έδιωξε σε κόρνερ το δυνατό σουτ του Λάιμερ, ενώ στο 42΄ ο Αρναούτοβιτς έχασε μοναδική ευκαιρία, πλασάροντας πολύ άστοχα από εξαιρετικά πλεονεκτική θέση. Ο ίδιος παίκτης στις καθυστερήσεις του α΄ μέρους δεν έπιασε καλά το σουτ από το ημικύκλιο, κι ενώ είχε άπλετο χώρο μπροστά του, και η Ουκρανία έμεινε «ζωντανή», με τις τελικές στο ημίχρονο να είναι 13-1!

Η ομάδα του Αντρέι Σεβτσένκο δεν είχε πολλές επιλογές στη συνέχεια, καθώς έπρεπε να ψάξει το γκολ της ισοφάρισης, που θα της έδινε την πρόκριση. Οι Αυστριακοί οπισθοχώρησαν σχετικά, αλλά δεν απειλήθηκαν ιδιαίτερα, με εξαίρεση ένα παρ΄ολίγον αυτογκόλ του Λάινερ στο 61΄ (έδιωξε με υπερένταση σε κόρνερ ο Μπάχμαν).

Οι Ουκρανοί δεν είχαν ιδέες στην επίθεση, οι Γιαρμολένκο και Γιάρεμτσουκ ήταν απομονωμένοι, οι αλλαγές δεν βοήθησαν και η Αυστρία κράτησε σχετικά εύκολα τη νίκη-πρόκριση, αφού το διαγώνιο σουτ του Γιάρεμτσουκ στο 87΄ ήταν πολύ άστοχο.

Διαιτητής: Τσουνεϊτ Τσακίρ (Τουρκία)

Κίτρινες κάρτες: -

Οι συνθέσεις:

ΟΥΚΡΑΝΙΑ (Αντρέι Σεβτσένκο): Μπούστσαν, Καραβάεφ, Ζαμπάρνι, Ματβιγένκο, Μικολένκο (85΄ Μπεσέντιν), Σίντορτσουκ, Σαπαρένκο (68΄ Μάρλος), Ζιντσένκο, Γιαρμολένκο, Μαλινόφσκι (46΄ Τσιγκάνκοφ), Γιάρεμτσουκ

ΑΥΣΤΡΙΑ (Φράνκο Φόντα): Μπάχμαν, Λάινερ, Ντράγκοβιτς, Αλάμπα, Χιντερέγκερ, Σλάγκερ, Λάιμερ (72΄ Ιλσάνκερ), Γκρίλιτς, Ζάμπιτσερ, Μπαουμγκάρτνερ (33΄ Σεπφ), Αρναούτοβιτς (90΄ Κάλαϊτζιτς)

Υποστήριξη: SilkTech