39ος Μαραθώνιος: Ο "πατρινός" Χαράλαμπος Πιτσώλης νικητής με ανατροπή στο φινάλε!

Κυριακή, Νοέμβριος 13, 2022 - 12:48μμ
Ο Χαράλαμπος Πιτσώλης

Ο Χαράλαμπος Πιτσώλης (αθλητής του ΓΑΣ Ιλισσός) ήταν ο μεγάλος νικητής του 39ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, τερματίζοντας στο Καλλιμάρμαρο λίγα λεπτά πριν από τις 11:30.

Ο Πιτσώλης, που ήταν τρίτος στον περσινό αγώνα, πέτυχε την ανατροπή στο τέλος, στο τελευταίο χιλιόμετρο, ξεπερνώντας τον Κωνσταντίνο Γκελαούζο (ΠΑΟ) και κάνοντας την έκπληξη.

Ο Χαράλαμπος Πιτσώλης, επί χρόνια ζούσε στην Πάτρα και προπονιόταν στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο (με τον Γιάννη Δαγκόγλου), όντας φοιτητής στο Πανεπιστήμιο τηες Πάτρας. Πανελληνιονίκης του στίβου, θεωρείται το νέρο μεγάλο όνομα τηε αντοχής.

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά τον τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, ο μεγάλος νικητής δήλωσε ευτυχισμένος που απέδωσε η τακτική που ακολούθησε στην κούρσα, ενώ, ερωτηθείς που θα ήθελε να αφιερώσει τη νίκη, ανέφερε τη γυναίκα του, η οποία, όπως είπε, «θα του δώσει το μεγαλύτερο μετάλλιο σε μερικούς μήνες».

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Εντυπωσιακός ήταν ο αγώνας του Μαραθώνιου και στην κατηγορία των γυναικών, όπου και πάλι το νήμα έκοψε πρώτη μια Ελληνίδα αθλήτρια. Αν και, όπως έγινε και στον αγώνα των ανδρών με τους Γκελαούζο και Πιτσώλη, η νικήτρια ήταν αρκετά πίσω στην αρχή του αγώνα, κατάφερε να κάνει το ντεμαράζ και να μπει πρώτη στο Παναθηναϊκό Στάδιο μέσα σε αποθέωση από τους θεατές. Η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου έκοψε πρώτη το νήμα του τερματισμού έχοντας κάνει χρόνο 2.46.00. Μάλιστα, αυτή η επίδοση θα τη φέρει στο Top 20 των αθλητριών στην ιστορία της Αυθεντικής διαδρομής του Μαραθωνίου της Αθήνας. Συγκεκριμένα, ο χρόνος της Κωνσταντινοπούλου θα την κατατάξει 19η στη σχετική λίστα. Η επιτυχία της νεαρής αθλήτριας γίνεται μάλιστα ακόμα μεγαλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς ότι, μόλις πριν από δύο χρόνια, είχε διαγνωστεί με μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς. «Είναι λες και ζω ένα όνειρο», ήταν οι πρώτες κουβέντες της 26χρονης αθλήτριας μετά τον τερματισμό της.  Μάλιστα κατά την απονομή της, η αθλήτρια ξέσπασε σε κλάματα από τη συγκίνηση.

5.000μ.

Ο Νέστος Κολιός και η Μαρία Κάσσου ήταν οι πρώτοι αθλητές που πέρασαν τη γραμμή του τερματισμού στο Καλλιμάρμαρο, στον αγώνα δρόμου των 5 χιλιομέτρων που διεξήχθη στο πλαίσιο του 39ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Ο Νέστορας Κολιός και η Μαρία Κάσσου, ήταν οι νικητές στον αγώνα δρόμου πέντε χιλιομέτrων, που ολοκληρώθηκε στο κέντρο της Αθήνας και διεξήχθη στο πλαίσιο του 39ου Αυθεντικού Μaραθωνίου. Ο νεαρός δρομέας, κάλυψε την απόσταση σε 14 λεπτά και 47 δευτερόλεπτα, ενώ η Κάσσου, τερμάτισε μετά από 16 λεπτά και 36 δευτερόλεπτα, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ διοργάνωσης.

10.000μ.

Μια μεγάλη κούρσα, ένα μεγάλο ρεκόρ, μια ακόμα πολύ σημαντική στιγμή για τη διοργάνωση. Η Αναστασία Μαρινάκου (ΠΑΟ) πήρε από την αρχή το προβάδισμα στον αγώνα 10 χλμ ΟΠΑΠ. Ή ίδια την χαρακτήρισε «φανταστική» την κούρσα που έκανε και…μάλλον, δίκιο είχε. Όταν μπήκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο ήξερε πως ήταν πολύ κοντά στο να καταρρίψει το δικό της ρεκόρ αγώνων, και τα κατάφερε: τερμάτισε σε χρόνο 33:38, και βελτίωσε τη δική της επίδοση, που κράτησε ένα χρόνο με 34:32 (13/11/21). Νικήτρια για μια ακόμα χρονιά, και πάλι με ρεκόρ, φανταστικό ρεκόρ… «Ο κόσμος που έδινε φτερά στα πόδια- τόνισε η Αναστασία. Το να τερματίζεις σε αυτό το Στάδιο είναι μια μοναδική στιγμή. Να πω την αλήθεια δεν περίμενα να σημειώσω αυτή την επίδοση καθώς τθς προηγούμενες μέρες αντιμετώπισα ένα πρόβλημα τραυματισμού. Στη διάρκεια όμως της κούρσας κατάλαβα ότι είμαι σε πολύ καλή κατάσταση. Είμαι πολύ χαρούμενη για το φανταστικό αγώνα μου». Όπως φάνηκε όμως, τίποτα δεν στάθηκε ικανό να την εμποδίσει να συνδυάσει τη νίκη με το νέο ρεκόρ.

Ο Μάριος Αναγνώστου έδειξε πως είναι στην καλύτερη κατάσταση επικρατώντας για πρώτη στην καριέρα του στην απόσταση με 30.08 επίδοση που αποτελεί ρεκόρ αγώνων και επιβεβαιώνει την εξαιρετική του κατάσταση. Ο αθλητής από το πρώτο χιλιόμετρο ανέβασε ρυθμό και διατήρησε μια διαφορά ασφαλείας από τον Παναγιώτη Πετρουλάκη, ο οποίος τερμάτισε δεύτερος με 31.05. Ο αθλητής είναι ανερχόμενος κι έχει δείξει από πέρυσι πως μπορεί να έχει βελτίωση στη σεζόν. Ο Αναγνώστου έκανε δύο τις νίκες του στη διοργάνωση, αφού το 2019 είχε επικρατήσει στα 5χλμ. Η τριάδα των Ανδρών έκλεισε με τον Ντάνιελ Πέτσεκ (Τσεχία) με 32.18. Ο Γιώργος Τάσσης, νικητής στις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την παρουσία του, καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού. “Ευχαριστούμε την Ομοσπονδία για αυτή την όμορφη γιορτή. Εγώ το ευχαριστήθηκα πάρα πολύ αυτό που έγινε σήμερα. Έτρεχα πάντα το πεντάρι. Είδα πάρα πολύ κόσμο έξω στο δρόμο αλλά και στο στάδιο φέτος που επιχείρησα το δεκάρι. Συγχαίρω όλους τους συναθλητές μου και εύχομαι καλή επιτυχία σε όσους τρέχουν και αύριο και ιδιαίτερα στον Κώστα Σταμούλη που κάνει το ντεμπούτο του στη Μαραθώνια διαδρομή”, είπε ο Μάριος Αναγνώστου.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Για πρώτη φορά στα χρονικά έγινε 10αρι αποκλειστικά για φοιτητές, στο πλαίσιο του αγωνιστικού διημέρου του Αυθεντικού Μαραθωνίου. Το κύμα των δρομέων συνεχίστηκε το Σάββατο το απόγευμα, αφού μετά την εκκίνηση στα 10χλμ. ΟΠΑΠ, μία ώρα αργότερα πήραν θέση στη γραμμή εκκίνησης οι φοιτητές. Το 1ο Universitie’s Night Run έγινε γεγονός και πέρασε στην ιστορία. Εκατοντάδες φοιτητές ξεχύθηκαν στους δρόμους της Αθήνας και έδωσαν τη δική τους νότα στη διοργάνωση του 39ου Μαραθωνίου της Αθήνας, του Αυθεντικού. Η νέα καινοτομία της Ομοσπονδίας βρήκε ανταπόκριση από τους Φοιτητές κι αναμένεται να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της διοργάνωσης.

Νικητής στους άνδρες ήταν ο Ναυπάκτιος πρωταθλητής του Πατραϊκού, Βασίλης Παπαδημητρίου (ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής) με χρόνο 35:54, ενώ ο Κωνσταντίνος Ζεϊμπεκάκης (Πανεπιστήμιο Γεωλογίας ΕΚΠΑ) ακολούθησε στην δεύτερη θέση με 36:05 και ο Βασίλης Χήρας (ΤΕΦΑΑ Τρικάλων) στην τρίτη με 36:20.

Στις γυναίκες νικήτρια ήταν η Στεφανία Μπενάκη από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με χρόνο 40:57 και ακολούθησαν η Αγρινιώτισσα Μαρία Σεφεριάδη της Ολυμπιάδας (Πανεπιστήμιο Πατρών Ιατρική, 42:21) και η Ελένη Στέφου (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, 42:50).

O ΓΗΡΑΙΟΤΕΡΟΣ

Τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια δεν έχει χάσει Μαραθώνιο. Έτσι και φέτος, στα 91 του, ήταν και πάλι συνεπής στο ραντεβού του, παίρνοντας τη θέση του στο σημείο εκκίνησης από τον Μαραθώνα με προορισμό το Καλλιμάρμαρο, για μία απόσταση δεκάδων χιλιάδων μέτρων.
Ο Στέλιος Πρασσάς, που είχε συγκινήσει κατά τον τερματισμό του στον περσινό Μαραθώνιο, αποτέλεσε και φέτος τον γηραιότερο δρομέα, σε μία κούρσα γεμάτη ζωντάνια, αισιοδοξία, αλλά και έναν ισχυρό συμβολισμό. Με το αξιοζήλευτο πείσμα του, την αγνή αγάπη του για τον αθλητισμό, τη συνέπειά του στη δική του "ρουτίνα", δεν κερδίζει μόνο τον χρόνο, αλλά και τον θαυμασμό και το χειροκρότημα όλων μας.
Παράλληλα, στέλνει ένα μήνυμα ζωής προς κάθε νέο, ενώ δίνει και μία έμπρακτη αποστομωτική απάντηση στον ηλικιακό ρατσισμό, η οποία έρχεται στο σωστό -χρονικά- σημείο, λίγες ημέρες μετά το περιστατικό που καταγγέλθηκε σε καφετέρια της Νέας Σμύρνης. Εκεί που ένας άλλος ηλικιωμένος, φέρεται να εκδιώχθηκε επειδή η ηλικία του, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, δεν "ευθυγραμμιζόταν" με την... πολιτική του καταστήματος.
"Από μικρό παιδάκι είμαι αθλητής. Ήμουν και ποδοσφαιριστής, έχω βραβευτεί και από τον ΣΕΓΑΣ... Ο αθλητισμός είναι η αγάπη μου. Κάθε αθλητής αν αγαπά αυτό που κάνει πολύ, θα το κατορθώσει και θα το ευχαριστιέται στη ζωή. Πρέπει να προσέξουν οι νέοι και οι νέες, να ασχολούνται με τον αθλητισμό. Σου προσφέρει υγεία", δήλωσε o Στέλιος Πρασάς, ο οποίος, σε άλλη πρόσφατη συνέντευξή του είχε αποκαλύψει πως τρέχει 2-3 φορές την εβδομάδα, περίπου 8 με 10 χιλιόμετρα κάθε φορά, ενώ έχει λάβει μέρος σε αγώνες σε 20 χώρες.

ΠΑΣΟΚ

Τη μεγάλη συμμετοχή στον 39ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας χαιρετίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης. Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο κ. Ανδρουλάκης φωτογραφίζεται με τον 10χρονο γιο του, Μαρίνο, ο οποίος, μαζί με τους συμμαθητές του, συμμετείχε στον αγώνα του ενός χιλιομέτρου και αποστέλλει συγχαρητήριο μήνυμα σε όλους τους συμμετέχοντες. «Συγχαρητήριά σε όλους τους συμμετέχοντες, διοργανωτές και εθελοντές του 39ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Όπως κάθε χρόνο, ήταν μια γιορτή για όλους μας», έγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής. 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΑΜΟΥ

Με σκληρή δουλειά, υπομονή και επιμονή διέσχισε 42 χιλιόμετρα στον σημερινό 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και τερμάτισε... Ανταμοιβή του το «ναι» της αγαπημένης του στην πρόταση γάμου που της έκανε στην γραμμή τερματισμού!
Ο λόγος για έναν δρομέα που «τα έδωσε όλα» στον σημερινό αγώνα, προκειμένου να ολοκληρώσει την απόσταση που τον χώριζε από τη σύντροφό του και να της ζητήσει να γίνει και επίσημα συνοδοιπόρος της ζωής του.
Ξεκίνησε από τον τύμβο Μαραθώνα φορώντας ένα κόκκινο μπλουζάκι που έγραφε στα αγγλικά «Αλίκη, με παντρεύεσαι;». Μετά από 42 ολόκληρα χιλιόμετρα είδε την αγαπημένη του να τον περιμένει πίσω από τη γραμμή τερματισμού στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Υποστήριξη: SilkTech