37 χρόνια χωρίς τον Θέμη Ρήγα - ΦΩΤΟ

Τετάρτη, Ιανουάριος 13, 2021 - 3:32μμ

Σαν σήμερα, πριν 37 χρόνια (στις 13.1.1984), ΄΄έφυγε΄΄ από την ζωή ο Θέμης Ρήγας, μόλις στα 38 του χρόνια (γεννήθηκε το 1945 στην Πάτρα). Ένας από τους θρύλους του Πατραϊκού ποδοσφαίρου και σημαντικότατο μέλος της μεγάλης ομάδας της Παναχαϊκής στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Ξεκίνησε από την Παναχαϊκή, πήγε στον Απόλλωνα Αθηνών, πάλι στην Παναχαϊκή, στην συνέχεια στον Ολυμπιακό Πατρών, ακολούθως στην Θύελλα Πατρών και, τέλος, από το 1967 και πάλι στην Παναχαϊκή). Με το νούμερο 7 στην κοκκινόμαυρη φανέλα, ήταν ένας από τους 2 – 3 καλύτερους δεξιούς ακραίους επιθετικούς των Ελληνικών γηπέδων της περιόδου 1970 – 1977, με συμμετοχές στις διάφορες μικρές Εθνικές ομάδες αλλά και στην Ολυμπιακή ομάδα (ίσως είχε κληθεί 1 - 2 φορές στην Εθνική Ανδρών – δεν είμαι σίγουρος).

Είχε τρομερή εκρηκτικότητα και ταχύτητα  (γνωστός και ως ΄΄τραίνο΄΄), βραχύσωμος (με ύψος γύρω στο 1,68 μ.), αλλά με εξαιρετικά δυνατό μυϊκό σύστημα, με αποτέλεσμα να ήταν πολύ δύσκολο να τον ανακόψει κάποιος. Χρησιμοποιούσε άριστα το δεξί πόδι (και ελάχιστα – σχεδόν καθόλου - το αριστερό) και είχε πολύ καλές σέντρες από την δεξιά πλευρά. Επίσης, πολύ καλά στημένα - σέντρες (από την δεξιά πλευρά, στο πρώτο δοκάρι). Γενικά, είχε πολλές ασίστ (όμως, τότε, η στατιστική δεν ασχολείτο με τις ασίστ).

Όταν η ομάδα έπαιζε στην κόντρα επίθεση, ήταν άπιαστος. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται, ότι, όταν η μπάλα έφθανε στα χαφ, ακουγόταν από την δεξιά πλευρά της επίθεσης ένα μακρόσυρτο  ΄΄ ....εεεε ...΄΄  (από τον Θέμη Ρήγα), που ζητούσε ΄΄μπροστά΄΄  την μπάλα  αναπτύσσοντας ταυτόχρονα εκπληκτική επιτάχυνση ( .... με γνωστή την συνέχεια ................... δηλαδή τον πανικό στην αντίπαλη άμυνα ......). Στην καλή του μέρα, με την ταχύτητά του, μπορούσε να κάνει άνω – κάτω οποιαδήποτε άμυνα στην Ελλάδα.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές, που, κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, μπορούσε να περάσει τον προσωπικό του αντίπαλο μέχρι και 10 φορές. Αρκετοί από τους αριστερούς οπισθοφύλακες της εποχής, είχαν περάσει εφιαλτικές στιγμές μαζί του. Έπαιζε το ίδιο καλά, τόσο εντός όσο και εκτός έδρας, αφού δεν επηρεαζόταν από την έδρα. Πολλές φορές, ο αθλητικός τύπος της εποχής μιλούσε γι’ αυτόν αποκαλώντας τον ΄΄ ο δαιμόνιος Ρήγας΄΄.

Προς το τέλος της καριέρας του, έπαιξε και σαν δεξιός χαφ. Διέθετε, σε μεγάλο βαθμό, αυτό που – με την καλή έννοια – λέμε ΄΄ποδοσφαιρική πονηριά΄΄. Οι παλαιότεροι έζησαν και την πολύκροτη ΄΄υπόθεση  Ρήγα΄΄, ως συνέχεια της νίκης της Παναχαϊκής στην Τούμπα επί του ΠΑΟΚ με σκορ 5 – 3 την περίοδο 1972 - 1973 (μια υπόθεση, με αρκετά θέματα -  προβλήματα, ορισμένα εκ των οποίων ΄΄κάλυψε΄΄ η τιμωρία του Θέμη Ρήγα, που έμεινε εκτός γηπέδων για κάποιο διάστημα).

Στο διαδίκτυο, υπάρχουν 2 video,  μικρής διάρκειας το καθένα, στα οποία μπορεί κανείς να τον δει. Το ένα από αυτό, μπορεί να το βρει κανείς με τα στοιχεία 6.2.1972 ΟΣΦΠ – ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 3 – 2 και το άλλο με τα στοιχεία ΒΙΝΤΕΟ ΡΕΤΡΟ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 1 – 0 ΚΥΠΕΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΤΟΣ 1972  ..... κ.λπ. (το δεύτερο αυτό video έχει αναρτηθεί από τον ΟΜΙΛΟ ΦΙΛΩΝ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗΣ στις 27 - 28.4.2019).

Δεν γνωρίζω, αν υπάρχουν άλλα video για τον αξέχαστο και πολύ σπουδαίο ποδοσφαιριστή Θέμη Ρήγα (τον ΄΄κατσαμπρόκο΄΄ για τους συμπαίκτες του και τους πιο ΄΄κολλητούς΄΄ του), που χάρισε ανεπανάληπτες στιγμές στο φίλαθλο κοινό και η ποδοσφαιρική του αξία έτυχε πανελλήνιας αναγνώρισης. Αυτά τα πολύ περιληπτικά, για να τιμήσουμε τη μνήμη του.

 

Κώστας Ι. Σταμπολίτης

Υποστήριξη: SilkTech