1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Formula Kite: Aγώνες αλλά και show από διακεκριμένους αθλητές

Παρασκευή, Αύγουστος 26, 2022 - 1:06μμ
O Λεωνίδας Σπυρόπουλος

Για 8 χρόνια από το 2011 έως και το 2019 πραγματοποιούταν στο Δρέπανο με την ιδιαίτερη μορφολογία του, το Kitesurf Festival που προσέλκυε λάτρεις και φίλους του αθλήματος του Kite.

Την όλη διοργάνωση είχε το αθλητικό σωματείο Cape Drepano και ο στόχος όπως εξήγησε μιλώντας στο thebest.gr, ο Λεωνίδας Σπυρόπουλος, εκ των ιδρυτικών μελών του σωματείου και πρώην πρόεδρος του, «ήταν να μπουν τα θεμέλια μίας μεγάλης διοργάνωσης και να προσελκύσουμε νέο κόσμο στο Δρέπανο που θα γνώριζε και θα ανακάλυπτε την περιοχή αλλά & μία νέα μορφή αθλητισμού όπως είναι το kitesurf».

Μετά τη διακοπή λόγω των συνθηκών του covid19, η διοργάνωση επιστρέφει φέτος δριμύτερη και με μία μεγάλη διαφορά καθώς το kitesurf πλέον εδώ και 2 χρόνια θεωρείται Ολυμπιακό άθλημα και θα συμπεριληφθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024.

Για 4 μέρες, από την Πέμπτη 1η έως και την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022 θα λάβει χώρα στο πανέμορφο Δρέπανο, το βορεινότερο μέρος της Πελοποννήσου, το 1ο Open Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Formula Kite, KITEFOIL και TT:R, με την κεντρική διοργανωτική σφραγίδα του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών και τη συνδιοργάνωση του Cape Drepano, μαζί και με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, υπό την αιγίδα της ΓΓΑ – Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Η βασική διαφορά του 1ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος όπως μας εξήγησε ο Λεωνίδας Σπυρόπουλος που είναι πολιτικός μηχανικός και διατηρεί και την επιχείρηση kitesurf, windsurf στο Δρέπανο, Cape Drepano water sports (περισσότερα στοιχεία στη διαδικτυακή διεύθυνση kitesurfgreece.com) είναι πως ενώ κατά το παρελθόν μπορούσαν να λάβουν μέρος τόσο αθλητές όσο και απλοί χομπίστες και λάτρεις του συγκεκριμένου συναρπαστικού θαλάσσιου αθλήματος που έρχονταν και απλώς για τη βόλτα τους και να απολαύσουν το όλο θέαμα, τώρα οι προδιαγραφές και συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές.

«Θα λάβουν μέρος μόνο εγγεγραμμένοι αθλητές ομίλου, ενήλικες και ανήλικοι με τον προπονητή τους και συγκεκριμένες προδιαγραφές και ως αποτέλεσμα πιθανόν και οι συμμετοχές να είναι αριθμητικά λιγότερες. Ο σκοπός ακριβώς είναι φέτος μέσα από την πανελλήνιου χαρακτήρα διοργάνωση στο Δρέπανο να συσταθεί και να φτιαχτεί η Εθνική ομάδα του αθλήματος, η πρώτη στην ιστορία του», ανέφερε στο thebest.gr ο κ. Σπυρόπουλος προσθέτοντας πως πέρα από το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι που προβλέπεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον θα υπάρξει και σώου με διακεκριμένους αθλητές διαφόρων στυλ (free style, big air) που θα προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα, καθώς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Η διοργάνωση προβλέπεται υψηλού επιπέδου και εξαιρετικά άρτια καθώς όπως μας αποκάλυψε ο κ. Σπυρόπουλος θα έχει και τις αντίστοιχες υποδομές όπως καρέκλες για τον κόσμο που θα έρθει να παρακολουθήσει, και τουαλέτες. Επίσης θα μπορεί ο κόσμος να πιει ένα αναψυκτικό και να δροσιστεί πίνοντας παγωμένο νερό ή να φάει κάτι.

Το kitesurf ως άθλημα που με τον καιρό έχει εξελιχθεί σε ιδιαίτερα δημοφιλές, αποτελείται από τον «αετό» που κρατάει τον αθλητή και φυσικά την σανίδα. Στη διάρκεια του σπορ, οι αθλητές εκμεταλλεύονται τον αέρα πλέοντας πάνω στη θάλασσα και κάνοντας διάφορες πορείες. Γι' αυτό και για κάποιον που δεν γνωρίζει πολλά για το εν λόγω σπορ και απλά έχει δει εικόνες και έχει θαυμάσει τις επιδόσεις των αθλητών, είναι πως η βασική προδιαγραφή είναι να υπάρχει αέρας τουλάχιστον 3 μποφώρ. Ο kitesurfer μπορεί να επιχειρήσει και στιγμιαία άλματα που ενίοτε μπορεί να φτάσουν και τα 15 με 20 μέτρα σε ύψος, ωστόσο δεν θα πρέπει να συγχέουμε το kite με άλλα θαλάσσια σπορ όπως π.χ. το αλεξίπτωτο θαλάσσης που είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα.

Το kite υφίσταται εδώ και τουλάχιστον 22 χρόνια και όπως μας διευκρίνισε ο κ. Σπυρόπουλος εθεωρείτο μέχρι πρότινος ένα καινοφανές θαλάσσιο μέσο αναψυχής από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Το 2011 στην πρώτη διοργάνωση στο Δρέπανο έγινε η μεγάλη έκπληξη καθώς συμμετείχαν κοντά 80 αθλητές και λάτρεις του σπορ και έκτοτε το ραντεβού έγινε ετήσιο πάντα στο Δρέπανο, σ' ένα σημείο όπου ενώνονται ο Πατραϊκός με τον Κορινθιακό κόλπο, με μοναδικά φυσικά χαρακτηριστικά. Η τοπογραφία του, όπως εξήγησε ο κ. Σπυρόπουλος στο thebest.gr, το καθιστά ιδανικό για σχεδόν κάθε θαλάσσιο σπορ. Ειδικά για Kitesurfing, Windsurfing και SUP καθώς ένας λάτρης των θαλάσσιων σπορ μπορεί να βρει τέλειες συνθήκες και σταθερό αέρα σχεδόν όλο το χρόνο και να απολαύσει κάθε σπιθαμή... νερού, από τον Κορινθιακό Κόλπο έως τη Ναύπακτο.
Οι καλές βάσεις λοιπόν μπήκαν εδώ και μία δεκαετία με τον κόσμο να έρχεται κάθε χρόνο στη διοργάνωση και να περνά καλά και όπως πρόσθεσε ο κ. Σπυρόπουλος πλέον το Δρέπανο που είναι γνωστό όχι μόνο πανελλήνια αλλά και στο εξωτερικό, έχει & ξένους επισκέπτες ενώ η επιχείρηση Cape Drepano water sports φτάνει να λειτουργεί το χρόνο, 6-7 μήνες.
Πέρα από τον αέρα, τουλάχιστον 3 μποφώρ που απαιτείται για τα kite, τα βασικά μέτρα ασφαλείας και προδιαγραφές είναι, οι αγώνες να γίνονται σε σημείο που να μην είναι κοντά σε χώρο (παραλία) λουόμενων και να μην υπάρχουν γύρω φυσικά εμπόδια (κτίρια) ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος κάποιου τραυματισμού.

Το ραντεβού λοιπόν δίνεται για το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα kite surf δίνεται για τις 1-4 Σεπτεμβρίου 2022) στο Δρέπανο από το Υπουργείο Αθλητισμού και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενώ εκ των χορηγών επικοινωνίας είναι και το thebest.gr. Το ότι το kitesurf μεταβλήθηκε πλέον σε Ολυμπιακό άθλημα ανεβάζει τη σημαντικότητα του ενώ οι νικητές των αγώνων θα είναι αυτοί που θα συγκροτήσουν την εθνική ομάδα που θα συμμετάσχει στους μετέπειτα αγώνες και φυσικά στους Ολυμπιακούς.
*

Το Kite surfing είναι επίσης γνωστό και ως kite boarding - ιπτάμενη σανίδα και θεωρείται ένα άθλημα για τους λάτρεις της θάλασσας αλλά και της αδρεναλίνης.

Κείμενο - συνέντευξη: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Tην Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου 2022 θα ξεκινήσει το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, Formula Kite, Kitefoil & TT:R, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Δρέπανο Αχαΐας και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου. Τη διοργάνωση του συγκεκριμένου πρωταθλήματος έχει αναλάβει ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλός Πατρών και το αθλητικό σωματείο Cape Drepano, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ).
Την Τρίτη 30/8/2022 και ώρα 11:00 θα πραγματοποιηθεί η Συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΝΕΟ Πατρών – Αθηνών 32 & Αμερικής), στην Πάτρα, στην οποία θα συμμετέχουν οι διοργανωτές. Στη διάρκεια αυτής η Οργανωτική Επιτροπή θα παρουσιάσει λεπτομέρειες για το τετραήμερο Πρωτάθλημα και θα απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Η διεξαγωγή του έχει τεράστια σημασία, καθώς είναι το πρώτο Πανελλήνιο πρωτάθλημα μετά την οριστική αναγνώριση του αθλήματος ως Ολυμπιακό πριν από δύο χρόνια! Μέσα από τους αγώνες του Πανελληνίου πρωταθλήματος στο Δρέπανο, θα συσταθεί η Εθνική ομάδα του αθλήματος, η πρώτη στην ιστορία του. Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός του αθλητικού μέρους, τη διοργάνωση θα πλαισιώνουν και διάφορες παράλληλες δραστηριότητες αλλά και μουσικό φεστιβάλ με live από γνωστές μπάντες, καθώς και street food. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους, οι οποίοι εκτός από τον αγώνα, θα μπορούν να πάρουν μέρος σε όλες τις δράσεις.

Υποστήριξη: SilkTech