Εσύ διαβάτη που κοιτάς...

Κυριακή, Απρίλιος 16, 2023 - 11:00πμ

Είναι λησμονημένες από τον χρόνο και κρυμμένες από τα μάτια των περαστικών, μα κρύβουν όμως μεγάλη ιστορία.

Έξι πινακίδες σκόρπιες σ' όλη την Πάτρα, απομεινάρια της ένδοξης εποχής ιστορικών σωματείων, του Ολυμπιακού Πατρών (1925-σήμερα), του Ηρακλή Λεύκας (1981-2007), του Πατρέα (1937-2015), του Ατρομήτου Πατρών (1929 - σήμερα), της Δάφνης Ζαρουχλεΐκων (1965 - σήμερα) και του ΑΟ Αραχωβιτίκων

Έξι ερασιτεχνικά σωματεία της Πάτρας, εκ των οποίων τα τρία δεν υπάρχουν πια.

Τις εντοπίσαμε στα Προσφυγικά, στη Λεύκα, στα Ζαρουχλέικα, στα Αραχωβίτικα και στη Γούβα, πιθανώς να υπάρχουν κι άλλες.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ορατή σε ένα παλιό σπίτι η πινακίδα των γραφείων της Δάφνης, στο τέρμα της οδού Αγίου Ιωάννη Πράτσικα, στα Ζαρουχλέικα.

Ολυμπιακός Πατρών
Διασταύρωση των οδών Νικαίας και Θωμά Παλαιολόγου, κάτω από τα Προσφυγικά. Στη βορειοδυτική γωνία, σ' ένα καλαίσθητο σπίτι με τούβλινη πρόσοψη, κρυμμένη πάνω από την είσοδο ενός ξενοίκιαστου μαγαζιού μόλις διακρίνεται η λέξη Ολυμπιακός Πατρών.
«Εγχάρακτη» όσο μπορέσαμε να διακρίνουμε πάνω στο μπετόν, είναι προφανώς ότι απέμεινε από παλιά γραφεία του Ολυμπιακού Πατρών, ενός από τα ιστορικότερα -διαχρονικά- ποδοσφαιρικά σωματεία της Πάτρας.

Ηρακλής Λεύκας
Χαμηλά στην οδό Λεύκας, λίγο πριν τις γραμμές του τρένου, στέκει ανέγγιχτη στο πέρασμα του χρόνου η πινακίδα Α.Σ. «ΗΡΑΚΛΗΣ» ΛΕΥΚΑΣ. Η μόνη σε καλή κατάσταση σε σχέση με το υπόλοιπο κτίσμα που κάποτε φιλοξενούσε τα γραφεία του Ηρακλή.
Σήμερα δεν υπάρχουν μήτε τα γραφεία, μήτε, δυστυχώς, η ομάδα...

Πατρέας
Κορίνθου και Νόρμαν, σε ένα όμορφο μα λαβωμένο από το χρόνο, σπίτι ήταν επί χρόνια η πινακίδα των γραφείων του Πατρέα, Μέχρι πριν λίγα χρόνια τουλάχιστον γιατί εσχάτως απομακρύνθηκε. Μα δεν είναι το μείζον ότι χάσαμε την πινακίδα, το μείζον είναι πως χάσαμε τον Πατρέα, την ομάδα που κάποτε έπαιζε μπάλα ο ηθοποιός Τίμος Περλέγκας...

Ατρόμητος
Στα Ζαρουχλέικα πλέον, μόνο σε μια τέντα καφενείου, έχει απομείνει «ποδοσφαιρική στάμπα», φυσικά για τον Ατρόμητο

ΑΟ Αραχωβιτίκων
Παλιό σημάδι πως εκεί έδρευε κάποτε ο ΑΟ Αραχωβιτίκων. Στην Π.Ε.Ο. Πατρών - Αθηνών.

Δάφνη Ζαρουχλεΐκων

Στη γωνία των οδών Μιχαήλ Σούτσου και Αποστόλου Νικολάου, στο ΙΚΑ στα Ζαρουχλέικα εδρεύουν τα γραφεία της Δάφνης Πατρών. Ευδιάκριτο το έμβλημα και το έτος ίδρυσης στα χρώματα του συλλόγου.

ΣΑΣΠ

Στην οδό Ιεροθέου, απέναντι από το Σκαγιοπούλειο στεγάζονται για 20 χρόνια τα γραφεία του Σκοπευτικού Αθλητικού Συλλόγου Πάτρας. Ανοικτά μόνο κάθε Τετάρτη απόγευμα.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech